2002 yılında Los Angeles'taki Eugene de Juan ekibi, 25-gauge aletlerle transkonjonktival dikişsiz vitrektomi konusundaki ilk deneyimlerini yayınladığında, "küçük kalibreli vitrektomi"nin birkaç yıl içinde vitrektominin yeni standart prosedürü haline geleceği öngörülemezdi. Çoğu retina cerrahı, daha önce 20-gauge vitrektomide konjonktiva ve sklerayı, gerçek tutkuları olan vitreus boşluğundan önce ve sonra az çok sorunlu ve zaman alıcı bir engel olarak görmüştü. Geleneksel 20-gauge vitrektomide konjonktivanın geniş bir şekilde açılması, sklera ve konjonktivanın kapatılmasında kullanılan dikiş materyali ve bazen geniş çaplı diatermi uygulaması, genellikle gözün dış katmanlarında belirgin bir travmaya neden oluyordu. Böylece,
herhangi bir revizyonel cerrahi, konjonktiva ve Tenon kapsülünün artan yara izi ve pars düzleminde skleranın atrofisi nedeniyle giderek zorlaştı.
Esneklikleri nedeniyle, ilk 25 kalibrelik aletler başlangıçta sadece
arka kutupta nispeten basit vitreoretinal cerrahi için kullanıldı. Ancak, de Juan'ın minimal
invaziv yaklaşımı başından beri büyüleyiciydi, çünkü sadece
bir vitrektominin
ekstraoküler kısmı önemli ölçüde kısaltılmakla kalmadı, aynı zamanda
konjonktiva ve skleranın travması da önemli ölçüde azaltıldı.
2004 yılında, de Juan'ın yönteminden ilham alan Claus Eckardt, Frankfurt-Höchst'te 23 kalibrelik bir trokar kanül sistemi ve aletler geliştirdi.
Bu
icat bir yandan 25 kalibrelik vitrektominin avantajına, diğer yandan da 20 kalibrelik aletlerin verimliliğine sahipti. Amaç, mümkün olan tüm vitreoretinal cerrahiyi aynı enstrümanla gerçekleştirmekti ve bu o zamandan beri bölümümüzde gerçeğe dönüştü. 23 gauge teknoloji adımının başarısının anahtarı, Claus Eckardt'ın trokarların teğetsel olarak yerleştirilmesi ve kanüller için valflerin kullanılması konseptiydi: Sklera içindeki tünel şeklindeki kesi tekniği, kanüllerin intraoperatif olarak stabil konumlandırılması ve kanüllerin çıkarılmasından sonra sklerotomilerin dikişsiz olarak kapatılması sayesinde, postoperatif hipotansiyon veya hatta endoftalmit önlenebilir. Valfler, kapalı bir sistemde vitrektomi yapılmasına olanak tanır ve vitreus boşluğundan infüzyon sıvısının akışını azaltır. Ulrich Spandau, 23 gauge vitrektomi için gereken en son ekipman ve aletleri bu çok pratik kitapta sunuyor ve en önemli cerrahi teknikleri ayrıntılı olarak açıklıyor. Birçok faydalı ipucu ve son olarak çeşitli cerrahi videoların bulunduğu DVD, bu kitabı çok faydalı bir cerrahi derleme haline getiriyor. Bu pratik kitap, modern vitrektomi ile tanışmak isteyen genç oftalmik cerrahlar için harika bir rehber olacak. 20 gauge'den 23 gauge vitrektomiye geçmek isteyen deneyimli vitreoretinal cerrahlar bile bu derlemeden faydalanacak.